Energie krijgen van lesgeven

Sinds het afronden van de lerarenopleiding werkt Mariska Pit in het voortgezet onderwijs. Als docent Nederlands staat ze voor de klas op CSG Dingstede in Meppel. Van lesgeven krijgt ze energie, dat steekt ze niet onder stoelen of banken. In een gesprek met Mariska vertelt ze over haar onderwijscarrière.

Terug in het onderwijs

Nadat ze haar opleiding Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen afrondde, volgde Mariska aan de RUG ook de lerarenopleiding. “In het lesgeven heb ik echt mijn passie gevonden. Ik doe dit al sinds 2004. Eerst als stagiair en later werd ik aangenomen op CSG Dingstede in Meppel.” Na de geboorte van haar kinderen heeft ze een tijd niet voor de klas gestaan. “Ik werkte meer dan fulltime en besloot in 2010 om een pauze te nemen. Dat voelde toen goed.”

“Uiteindelijk wilde ik blijven en sta ik nu nog steeds voor de klas.”

 

Uiteindelijk miste ze het onderwijs en ging het balletje vanzelf weer rollen. “Het onderwijs past echt bij me. Ik kwam wat oud-collega’s tegen, die vroegen of ik ziektevervanging wilde doen. Dat wilde ik wel, maar dan niet volledig fulltime zoals eerder.” Van de ene vervanging, ging ze naar een tweede en uiteindelijk een derde. “Uiteindelijk wilde ik blijven en sta ik nu nog steeds voor de klas.”

Andere kijk op lesgeven

De terugkeer in het onderwijs heeft ervoor gezorgd dat Mariska op een andere manier naar haar werk is gaan kijken. “In het begin ben je heel erg gedreven. Dan denk je ook dat leerlingen veel gaan doen met de lessen die je geeft. Tijdens een cursus heb ik geleerd dat het beter is om gedoseerd feedback te geven.” Deze zienswijze helpt haar om haar werk beter te relativeren, waardoor ze nog steeds heel positief is over werken in het onderwijs.

Ondanks dat ze in het mavo-team zit, geeft ze les op alle niveaus. Daarnaast is Mariska mentor, verzorgt ze schoolreizen en houdt ze zich bezig met het taalbeleid. “Toen ik met mijn teamleider aan het praten was over het taalbeleid, vertelde zij over een cursus van Noorderwijzer. Omdat ik wil doorgroeien naar een LC- of LD-functie en me verder wil ontwikkelen, klonk dat wel interessant.”

Direct en indirect leiderschap

Vanuit Noorderwijzer werden er twee cursussen aangeboden, die voor Mariska interessant konden zijn. De eerste is gericht op direct leiderschap in bijvoorbeeld teams of voor mensen met een managementfunctie in het onderwijs. De tweede sloot meer aan bij Mariska haar doelen. “Die cursus is meer gericht op de leidende rol die je in bepaalde functies hebt. De voorzitter van onze sectie Nederlands op CSG Dingstede gaat over een tijdje met pensioen. Ik zou graag het stokje van voorzitter overnemen.”

Voor Mariska komt deze cursus dan ook op het juiste moment. “Naast mijn eigen ambitie om voorzitter te worden, denk ik dat een cursus als deze ook in andere opzichten goed is. Je komt namelijk samen met andere docenten, die andere vakken geven en op andere scholen werken. Het zou een mooie toevoeging zijn om bij elkaar op bezoek te gaan en te kijken hoe anderen lesgeven. Als de lijnen korter zijn, zoals met Noorderwijzer, is dat beter te organiseren.”

“Dat is voor mij echt waar ik mijn passie, mijn geluk in vindt. De leerlingen zelf.”

Voor de leerlingen

Als haar gevraagd wordt waar ze het meeste energie van krijgt in haar werk, antwoordt Mariska: “Dat zit niet in het vak dat ik geef. Toen ik Nederlands studeerde had ik nog niet de intentie om het onderwijs in te gaan, totdat ik met leerlingen in aanraking kwam. Die klik met leerlingen vind ik het allerbelangrijkste. Alles wat ik kan betekenen voor kinderen, daar haal ik voldoening uit. Dat geeft me ontzettend veel energie”, zegt ze glimlachend.

“De cursus die ik volg is echt van toegevoegde waarde op mijn werk, maar ik zou mijn carrière nooit hoger tillen dan het vak van docent. Daarvoor vind ik het veel te leuk. Wat leerlingen het meest bijblijft van hun schooltijd is niet de lesstof die ze geleerd hebben, maar de manier waarop je als docent voor de groep staat. Dat is voor mij echt waar ik mijn passie, mijn geluk in vindt. De leerlingen zelf.”

Wil jij net als Mariska ervaren hoe het is om in het onderwijs te werken? Of ben je op zoek naar een baan als docent? Kijk dan bij onze vacatures of neem contact op voor meer informatie!