Jouw route begint hier

Opleidingen


Dus jij overweegt een carrière in het onderwijs? Dan kun je een van de voltijd- of flexibele deeltijdopleidingen volgen van onze partners. Via de hogescholen NHL/Stenden en Windesheim is het mogelijk om een tweedegraads bevoegdheid te halen. Voor universitair geschoolde leraren (in wording) die een eerstegraads bevoegdheid willen halen, werken we samen met de Rijksuniversiteit Groningen.

Met een tweedegraads bevoegdheid kun je lesgeven op het vmbo en in de onderbouw van de havo en het vwo (klas 1, 2 en 3). Ook mag je lesgeven op het voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, beroepsonderwijs (mbo) inclusief volwasseneducatie en zelfs in het primair onderwijs.

Met een eerstegraads bevoegdheid mag je ook lesgeven in de bovenbouw van de havo en het vwo.

Zij-instromers


Heb je een andere hbo- of universitaire opleiding afgerond, maar wil je graag de overstap maken naar werken in het voortgezet onderwijs of mbo? Dan is een zij-instroomtraject misschien iets voor jou. Wanneer je een vakspecifieke opleiding hebt gevolgd, is het mogelijk om binnen twee jaar bevoegd voor de klas te staan. De kans is zelfs groot dat je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming of subsidie waarmee jouw opleiding (deels) gefinancierd kan worden.

Meer informatie over het zij-instroomtraject vind je hier.

De overstap naar het voortgezet onderwijs of mbo betekent niet direct dat je jouw huidige baan, in bijvoorbeeld het bedrijfsleven, op hoeft te zeggen. Je kunt namelijk ook parttime aan de slag als hybride docent. Kortom, mogelijkheden genoeg! Dus waar wacht je nog op?

Routekaarten vo en mbo


Bekijk via onderstaande routekaarten welke route op jou van toepassing is:Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op via de het contactformulier.

Nog niet uitgelezen?


Meer informatie over werken in het voortgezet onderwijs en alle mogelijke routes er naartoe, is te vinden via de volgende websites:

Lesgeven in andere regio's


Niet alleen in Drenthe is een regionaal loket opgezet. In verschillende andere regio's zijn ook loketten ontwikkeld om meer zij-instromers aan te trekken.

Ben je geïnteresseerd in lesgeven in een andere regio? Bekijk dan hier het overzicht.