Ervaringsverhaal Henri Zomer: Onderwijs ontdekken
Henri Zomer zit zijn hele werkzame leven al in het onderwijs. Dat hij nu als docent scheikunde voor de klas staat op het Esdal College in Klazienaveen, is niet vanzelfsprekend. We spreken met hem over zijn liefde voor het vak en de route die hij in zijn loopbaan gevolgd heeft.
Overstap naar de lerarenopleiding
Na zijn middelbareschooltijd had Henri in eerste instantie zijn zinnen gezet op het volgen van de pabo. Het idee was om uiteindelijk aan de slag te gaan als leerkracht in het basisonderwijs. Op advies van zijn docent scheikunde maakte hij de keuze om scheikunde te studeren op de toenmalige Hogere Laboratorium Opleiding (HLO).
“Het werd te abstract, dus ik besloot het roer om te gooien.”
Na ongeveer anderhalf jaar kwam hij tot het besef dat die opleiding niet was wat hij uiteindelijk wilde. “Het werd te abstract. Scheikunde vind ik leuk, maar wat ik nu doe is echt mijn passie. Ik besloot het roer om te gooien en ben de twee dingen die ik leuk vind gaan combineren: werken met jongeren en scheikunde. Ik heb de overstap gemaakt naar de lerarenopleiding scheikunde op Windesheim in Zwolle en deze afgerond”, zegt Henri hierover.
Meer dan alleen docent
“Ik kwam al tijdens mijn opleiding in contact met het Esdal College. Op de Boermarkeweg in Emmen kon ik in mijn 2e en 3e jaar stage lopen. Voor mijn LIO-stage (leraar in opleiding) heb ik een uitstap gemaakt naar een school in Apeldoorn. Nadat ik mijn opleiding daar had afgerond, keerde ik terug naar het Esdal College. Dit keer op de locatie in Klazienaveen, waar ik inmiddels al 11 jaar werk.”
Naast zijn werk als scheikundedocent, vervult Henri meerdere rollen op zijn locatie. Zo is hij voorzitter van de deelraad, sectievoorzitter NASK, hoofd BHV, vertrouwenscontactpersoon, voorzitter van de algemene medezeggenschapsraad en werkplekbegeleider voor stagiaires binnen zijn sectie. “Je kunt wel stellen dat ik inmiddels meer doe dan alleen lesgeven.”
Afwisseling en dynamiek
Als we het hebben over voldoening, vertelt Henri het volgende: “Ik krijg ontzettend veel energie uit mijn werk. Ik houd erg van de dynamiek en de afwisseling. Op heel veel plekken van waarde zijn en het verschil maken, dat vind ik zo mooi. Binnen het Esdal College voel ik ook alle ruimte om me professioneel te ontwikkelen. Te scholen. De cursus voor hoofd BHV die ik gevolgd heb, is daar een goed voorbeeld van.”
“Gaaf om te doen, tips te geven en zelf van te leren. Het inspireert enorm!”
Die persoonlijke ontwikkeling is ook gericht op bijvoorbeeld stagiaires. “Studenten die vanuit de lerarenopleiding stage lopen in het vakgebied NASK, lopen een tijdje met mij mee. Het is afhankelijk van de fase waarin ze zitten hoe die periode eruitziet. Kijken ze mee met mijn lessen of staan ze al voor de klas en kijk ik met hen mee. Erg gaaf om te doen, tips te geven en zelf van te leren. Het inspireert enorm!”
Cursus volgen bij Noorderwijzer
Via Noorderwijzer, waar het Esdal College onderdeel van is, volgt Henri de cursus gespreid leiderschap. “Er werden twee cursussen aangeboden waarvoor we ons als medewerkers binnen Noorderwijzer konden inschrijven. Een traject voor direct leiderschap en één voor indirect leiderschap. Die laatste cursus volg ik, omdat ik daar wat aan heb in mijn rol als voorzitter bijvoorbeeld.”
Henri vertelt dat er nu twee bijeenkomsten van totaal zes geweest zijn. “Ik zit daar samen met 12 collega’s van verschillende scholen binnen Noorderwijzer. Een divers gezelschap met onder andere geschiedenis-, natuurkunde- en gymnastiekdocenten. Leuk om andere collega’s te spreken en samen deze cursus te volgen.” Op de vraag of hij ook de cursus voor direct leidinggeven wil volgen antwoordt hij: “Direct leidinggeven zoals een teamleider zou ik niet willen, omdat ik het directe contact met de leerlingen wil houden.”
“Ontdek wat het echt is en beleef het.”
Ga ontdekken
Wat het belangrijkste is binnen het onderwijs? “Je moet er energie van krijgen. Ik heb twee keer stagiaires gehad die een minor volgden voor hun opleiding scheikunde en twijfelden of ze misschien voor de klas wilden staan. Door voor de klas te gaan staan, kwamen zij erachter wat ze echt wilden. De één kreeg meer zelfvertrouwen in het voor een groep staan en de ander besloot om verder te gaan in de chemie en niet in het onderwijs.”
“Als je zelf twijfelt of je de stap wilt maken naar het onderwijs, ga het dan ontdekken. Noorderwijzer kan je daarbij helpen. Met het vinden van een fijne plek of een cursus die je kunt volgen. Ga op zoek naar een plek om het mee te maken. Ontdek wat het echt is en beleef het.”
Heeft het verhaal van Henri je nieuwsgierig gemaakt en wil je zelf het onderwijs in? Of ben je op zoek naar een leuke baan in het onderwijs? Bekijk dan onze vacatures of neem contact met ons op!